1,2 kilo historie over de geschiedenis van KNRM
Menslievend en zelfstandig
Bij de (KNRM) in IJmuiden werd donderdag 27 september het eerste exemplaar van het boekwerk “Menslievend en zelfstandig” overhandigd aan directeur Dedan Schmidt door de auteur en historicus Henk Stapel. Een enorm boekwerk met een indrukwekkende inhoud.
Menslievend en zelfstandig beschrijft uitvoerig hoe in Nederland het reddingwezen was geregeld en functioneerde, vanaf het midden van de achttiende eeuw tot 1991, toen de voorlopers van de KNRM fuseerden tot wat nu de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij is. Het zijn menselijke eigenschappen als ondernemingszin, innovatie, durf of betrokkenheid, maar ook behoudzucht, zuinigheid, afgunst en afstandelijkheid, die daarbij naar voren komen.
De KNRM bestaat bijna 200 jaar. Aan de oorsprong van de KNRM staan twee reddingmaatschappijen, die in 1824 kort na elkaar werden opgericht. Naar de voorgeschiedenis, het ontstaan en de bestuurlijke ontwikkeling van de reddingmaatschappijen heeft de schrijver Henk Stapel uitgebreid onderzoek gedaan in nog niet eerder geraadpleegde archieven.
Geregeld stelden de regering, de politiek en burgers de vraag of redden niet een taak van de overheid zou moeten zijn en waarom de Amsterdamse en Rotterdamse reddingmaatschappijen niet fuseerden tot één reddingmaatschappij? In plaats daarvan bestaat de KNRM sinds 1824 als zelfstandige organisatie, vrijwel voortdurend zonder subsidie en uitsluitend door vrijwillige bijdragen van donateurs, schenkers en erflaters in stand gehouden. De schrijver geeft een gefundeerd antwoord waarom dat zo is geweest.
Deze geschiedschrijving is gebaseerd op uitgebreid onderzoek in de archieven van de KNRM en daarbuiten. Het vormt een rijke bron van informatie voor maritiem geïnteresseerden en voor hen die bij de reddingmaatschappij betrokken zijn als vrijwilliger, donateur of op andere wijze. Het boek is vanaf 6 oktober verkrijgbaar via de KNRM en kost € 29,95.
Voor zijn inspanning gedurende zes jaar, om dit boek tot stand te brengen, en voor zijn jarenlange betrokkenheid bij de KNRM en inzet als voormalig directeur voor het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, ontving Henk Stapel de bronzen legmedaille van de KNRM uit handen van Rutger van Slobbe, voorzitter van de Raad van Toezicht van de KNRM.
Nieuws
Gerelateerd nieuws
Nieuwsbrief
ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?
Download de KNRM Helpt app
Word donateur
DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM
Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.