Skip to main content

duik informatie

Leuk én veilig duiken!

Duiken is leuk en… veilig! Met de juiste opleiding, de juiste duikmaterialen en de juiste mindset kun je het hele jaar door veilig genieten van de mooie wereld onder water.

Een veilig gevoel is dat ook de KNRM er voor je is! Zo'n vijf tot tien keer per jaar varen wij uit voor duikers die in de problemen komen. Reddingstations in de buurt van duiklocaties oefenen regelmatig met duikers om te trainen hoe zij een duiker in de problemen het beste kunnen helpen.

Natuurlijk… je hebt de KNRM liever niet nodig. Wat kun je zelf doen om de kans daarop zo klein mogelijk te houden?

1. Omstandigheden

Divesavers

Heb jij wel eens aan de waterkant gestaan voor een mooie nachtduik en was jij je lamp vergeten? Of bedacht je in het vliegtuig op weg naar je vakantieadres ineens dat je geen reisverzekering had afgesloten? Elke duiker heeft wel eens meegemaakt dat hij iets was vergeten, iets over het hoofd zag of dacht dat wel in orde zou zijn. Meestal gaat het goed, maar je kunt het beter voor zijn! Met deze DiveSavers kan dat!

Check de locatie en lokale omstandigheden

Realiseer je dat je zodra je onder het wateroppervlak verdwijnt, onzichtbaar bent voor andere watergebruikers, zoals surfers en zeilers. Wél is het belangrijk dat zij weten dat je onder water zit. Er komt immers een moment dat je weer naar boven gaat, en dan wil je niet overvaren worden door een surfplank. Daarom plaats je minimaal een onbuigzame duikvlag op de kant of boot zodat andere watergebruikers kunnen zien dat er duikers in het water zijn. En kom je naar boven, maak er een gewoonte van om eerst een boei op te laten.

Omstandigheden

Duikmedische keuring

Het is een trend… duiken is voor (bijna) alle leeftijden en ook sportduikers worden steeds ouder. De groep oudere duikers heeft vaker te kampen met medische ongemakken. Vaak blijkt achteraf dat een verongelukte duiker een onderliggende ziekte of een te slechte conditie had voor het type duik.

Een periodieke duikmedische keuring kan conditionele of hartproblemen tijdig aan het licht brengen. Laat daarom elke twee jaar je hart checken! De KNRM vraagt hier samen met duikorganisaties en medisch specialisten aandacht voor.

2. Niveau & materiaal

Duik binnen de grenzen van je ervaring en met geschikte materialen

Ook voor duiken geldt: een goede voorbereiding is het halve werk. Dat maakt de kans dat er iets mis gaat, heel klein en je beleeft des te meer plezier aan de duik.

Maak de duik niet wanneer je voorbereiding te wensen overlaat of als jij je moet haasten. De kans is groot dat je tijdens de buddy-check iets mist of dat je planning niet klopt. Een duik plan je niet voor niets en volg je het plan niet, dan kun je in de problemen raken: je bent sneller door je lucht heen dan gedacht, je drijft af in de stroming of je bent toch iets vergeten mee te nemen.

Plan en maak nooit een duik waarvoor je niet bent opgeleid en/of waarvoor je niet voldoende ervaring hebt. Duiken moet vooral leuk zijn, dus blijf binnen de grenzen van je opleiding en ervaring, ook voor je eigen veiligheid en die van je buddy.

De juiste, goed verzorgde en onderhouden materialen zijn onmisbaar. Zorg goed voor je uitrusting en neem alleen mee wat je echt nodig hebt.

Ga je alleen duiken, doe ook dat alleen als je daarvoor bent opgeleid en je uitrusting erop is aangepast.

Duik veilig!

Maak een luchtberekening

Bereken vóór de duik altijd of je voldoende lucht bij je hebt voor de geplande duik

Gebruik geschikte materialen

Gebruik altijd materiaal dat in goede staat is en geschikt is voor de specifieke duik die je wilt maken.

Houd je adem niet vast

Adem altijd uit, houd nooit je adem vast! De lucht in je longen zet uit als je weer naar boven zwemt - de druk van buitenaf wordt dan minder. Dat kunnen je longen niet aan… daarom moet je altijd blijven uitademen.

Klaarproblemen? Breek de duik af!

Soms lukt het niet om je oren te klaren, bijvoorbeeld omdat je verkouden bent. Daal dan niet verder af want de druk wordt alleen maar groter. Forceer niets, ga rustig iets naar boven en probeer het nog eens. Als het dan nog niet lukt, is het echt einde duik om je oren te sparen.

Duik in nieuwe avonturen

Als je leert duiken, beschik je over vaardigheden voor een leven lang avontuur onder water. Maak een begin met het halen van je Open Water Diver-brevet. Of bereid je vaardigheden uit met een nieuwe Specialty-cursus!

3. Back-up

Organiseer je back-up

De KNRM Helpt App is ook goed te gebruiken voor duikers!

Zo kun je een reis- of duikplan voorbereiden en invoeren hoe laat je verwacht terug te keren. Als je je dan niet op tijd meldt, kan het escalatieschema in gang worden gezet.
Als je direct hulp nodig hebt, kan je buddy snel alarm slaan met de noodknop in de app. Deze is geografisch gekoppeld waardoor je direct bij de juiste hulpinstantie uitkomt. Sportduikers die met de boot op pad gaan, kunnen de app ook gebruiken voor ‘tracking’. Thuisblijvers kunnen dan precies zien waar ze zijn.

De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android 

Altijd een buddy-check!

Een buddycheck is een must – zo komen uitrustingsproblemen al vóór de duik aan het licht. Natuurlijk doe je een laatste check bij jezelf. Maar ook is het belangrijk dat je weet dat je buddy oké is en hoe alles bij hem of haar werkt.
Om niets te vergeten hebben de duikorganisaties handige ezelsbruggetjes bedacht"Vlugge Leeuw Schiet Lekker Op"bijvoorbeeld.

  • Vest: Werkt het trimvest goed? Hoe vul je het trimjacket van je buddy met lucht en hoe gaat de lucht er weer uit? Zo ben je voorbereid als je duikmaatje hulp nodig heeft.

  • Lucht: Hoeveel lucht zit er in de fles van je buddy? Kun je ademen uit de octopus? Vraag je buddy om zelf uit zijn primaire ademautomaat te ademen, terwijl jij op de manometer kijkt. Je wilt zeker weten dat de kraan goed open staat.

  • Sluitingen: Controleer of alles goed vastzit: de sluitingen van het vest, de flesband, de clips om lood, de octopus of console op hun plaats te houden en eventuele andere uitrustingstukken.

  • Lood: Controleer of je buddy zijn lood bij zich heeft. Kijk ook hoe je dit in geval van nood kunt afwerpen.

  • Overige: Vraag je buddy hoe het met hem gaat. Is hij gezond of misschien juist moe? Heeft hij zin in de duik of is hij enigszins gespannen? Heeft hij alles bij zich?

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.