Skip to main content

Van het strand - Frank Loen

Naam: Frank Loen
Leeftijd: 23
Dagelijks leven: Brandweerman en student HBO werktuigbouw
KNRM Lifeguard sinds: 2016

“Al op mijn 12e jaar zat ik bij de jeugdbrandweer”, vertelt Frank Loen, “daarna ben ik bij de vrijwillige brandweer gegaan. Ik zou best beroeps willen worden. Eenmaal in die wereld, maak je vanzelf kennis met andere hulpverlenende organisaties. Zodoende kende ik de KNRM. Opstapper op een reddingboot lijkt mij mooi, maar ik woon te ver weg van een reddingstation. Toen ik hoorde van de KNRM Lifeguards, was ik meteen geïnteresseerd.”

Hechte ploeg

Op de selectiedag werd hij ‘geschikt’ bevonden. Als watersporter is Frank vertrouwd met het water, en zijn brandweerervaring is een pré. “Hulpverlenen is iets dat in je zit”, verklaart Frank zijn motivatie. Hij is al vier seizoenen lifeguard op Ameland.

Frank: “Het werken op Ameland vind ik het leukst. De post staat op strand, waar we leven en slapen. Mooi om wakker te worden aan zee … Het is een hechte ploeg leeftijdgenoten, met wie je intens samenwerkt. Het teamverband daar ben ik nog nergens anders tegengekomen. Ook niet bij de brandweer, waar je in 24 uurs diensten op elkaar bent aangewezen.” 

“Bij de brandweer werk je in grotere teams, onder een bevelvoerder”, vervolgt hij, “bij de lifeguards vorm je een kleine ploeg en ben je gelijk aan elkaar. Een groot verschil. De trainingen en opleiding die zowel de KNRM als de brandweer aanbiedt, komen meer overeen. Ik doe veel kennis en ervaring op, die ik in beide ‘banen’ kan gebruiken.”

Eerste redding

“Je allereerste actie, maakt de meeste indruk. Voor mij was dat in 2017. Een jongen van 7 jaar was van een zandbank gespoeld. Hij bleek niet opgewassen tegen de zee, ondanks de rustige, zomerse omstandigheden. Toen hij begon te gillen, wist ik dat het serieus was. Nadat ik via de porto mijn collega's op het strand had ingeseind, heb ik met het rescueboard de jongen gered. Zijn ouders op het strand hadden niet door hoe nijpend de situatie was geweest. ‘Hij heeft toch het zwemdiploma A?’ was hun simpele weerwoord …”

Preventie

Over het vakantiewerk als lifeguard, zegt Frank: “Onze primaire taak is preventie. We proberen alles voor te zijn. Het doel is: geen reddingen te hoeven uitvoeren. We zijn vroeg op het strand om alles voor te bereiden; de branding checken, muien inschatten en het zwemgebied afbakenen met vlaggen. Van 10.00 tot 18.00 uur zijn we operationeel. Als er mensen in het water zijn, houdt altijd een van ons bij de vloedlijn uitkijk. Na een half uur lossen we elkaar af, om scherp te blijven. Het is hard werken, maar daarbuiten kunnen we met gelijkgestemde mensen ontspannen op het strand. Lifeguard zijn is meer dan werk alleen, je krijgt er een gezellige sfeer bij. Een geweldige invulling van de zomerweken!”

Gerelateerde blogs

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.