Skip to main content

Al 50 of 60 jaar trouw aan de KNRM

Datum: zaterdag 11 november 2017 | Sectie: Elburg

Op de 193e verjaardag van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) hebben de vrijwilligers van deze bijzondere organisatie de mensen geëerd die met hun vrijwillige bijdragen al 60 of 50 jaar het reddingwerk financieel mogelijk maken. Station Elburg ontving 8 trouwe donateurs plus partner of (klein)zoon.

Deze ‘Redders aan de wal’, zoals de KNRM haar donateurs noemt, werden in 1957 of 1967 donateur en zijn dat altijd gebleven. Zij waren werkzaam in de scheepvaart, zaten bij de marine of waren hobbymatig veel op het water te vinden. Of, zoals één van de aanwezigen vertelde: ‘Veel van mijn familieleden zaten bij de NZHRM, de voorloper van de KNRM. Mijn grootvader heeft nog op de Brandaris gevaren. Ik niet want ik was bang voor water. Maar om het belangrijke werk waar mijn familie over sprak te kunnen steunen, ben ik donateur geworden.’

Een unieke organisatie

Een ander vertelt hoe hij kennis maakte met de KNRM: ‘Ik deed een opleiding tot werktuigbouwkundige. Na mijn mondeling examen was ik, net als iedereen, erg zenuwachtig of ik het had gehaald. Dan kwam je het kamertje binnen voor de uitslag en de voorzitter wees zwijgend op het miniatuurreddingbootje op tafel. De bedoeling was duidelijk. Door de zenuwen kieperde je de volledige inhoud van je portemonnee in het bootje. Maar prima hoor. Ik ben ooit donateur geworden en uit sympathie en bewondering ben ik dat altijd gebleven.’

Het ontvangst op het station, een presentatie over het reddingwerk, de kibbeling en broodjes haring en natuurlijk de vaartocht met de reddingboot Evert Floor werden zeer gewaardeerd. Eén van de aanwezigen laat weten dat hij ook al vijftig jaar lid is van de ANWB. ‘Ik kreeg een kaartje. En vlak daarna kreeg ik van de KNRM een uitnodiging om op deze manier persoonlijk bedankt te worden. Heel bijzonder.’ Hij benadrukte ook dat de KNRM sowieso een unieke organisatie is wat hem betreft: ‘Jullie doen dit werk met allemaal vrijwilligers en de dienstbaarheid en de inzet is echt fantastisch. Dat heb ik vandaag zelf kunnen ervaren.’

Vaartocht

De KNRM bestaat dankzij donaties, giften, schenkingen en nalatenschappen, zonder overheidssubsidie. De traditie om donateurs na 60, 50, 40 en 25 jaar (en soms 70 en een van 80 jaar) een attentie toe te sturen bestaat bij de KNRM al heel lang. Het uitnodigen op de reddingstations om persoonlijk kennis te komen maken, is iets van de laatste jaren. Het weer was zaterdag 11 november onstuimig maar toch wilden de trouwe donateurs graag mee voor een tochtje over de Randmeren. De grijze haren wapperden in de wind. Koude regen sloeg neer op de gezichten waarop steevast een brede glimlach te zien was. Een eerder gestelde vraag over waarom mensen dit vrijwillig willen doen, was beantwoord zonder woorden.

Elburg

Gerelateerd nieuws

Nieuwsbrief

ALTIJD ALS EERSTE OP DE HOOGTE VAN HET LAATSTE NIEUWS?

Download de KNRM Helpt app

MET DE KNRM HELPT APP BEREIKT U ONS ALTIJD EN OVERAL

Met één druk op de knop alarmeert u het dichtstbijzijnde reddingstation. Altijd veilig het water op? Download de KNRM Helpt App.

Word donateur

DIT BETEKENT UW DONATIE VOOR DE KNRM

De KNRM is een goed doel. We ontvangen geen subsidie van de overheid. Daarom is jouw bijdrage zo belangrijk.

Met jouw hulp leiden we vrijwilligers op, onderhouden en bouwen we reddingboten en brengen we de uitrusting van onze redders op orde.

Deel dit bericht

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.