Skip to main content

Samen veilig surfen

#BESAFE #BETRACEABLE

Veilig surfen: dit wil je weten

Surfen brengt risico’s met zich mee. Er kan nogal wat misgaan en je hebt niet altijd grip op de omstandigheden. Gelukkig is er veel dat je wél zelf in de hand hebt! Met een goede voorbereiding kun je ongelukken en vervelende situaties voorkomen. Want elke surfer wil veilig thuiskomen. De KNRM helpt je daarbij. We hebben tips en adviezen verzameld waar jij je voordeel mee kunt doen om veilig het water op te gaan, zonder jezelf en anderen in gevaar te brengen.

1. Omstandigheden

Safety first!

Veiligheid staat met stip bovenaan voor je met surfen begint. Jaarlijks vaart de KNRM zo’n 150 keer uit om surfers te helpen die in problemen zijn geraakt. Daarom hebben we samen met de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) de belangrijkste veiligheidstips voor je op een rij gezet.

Check de locatie en lokale omstandigheden

Op het water is geen dag hetzelfde. Dat maakt het ook zo leuk! Tegelijkertijd zorgt het soms ook voor verraderlijke omstandigheden. Het is dus handig om vooraf te kijken naar de weersverwachting voor de plek waar je wilt gaan surfen. Ook kunnen lokale omstandigheden belangrijk zijn. Krijg je te maken met stroming? Wordt de wind beïnvloed door obstakels en welke regels gelden op de plek waar je naartoe wilt? Zeker als je nog niet zo ervaren bent of op een onbekende spot wilt surfen, kun je te maken krijgen met wisselende omstandigheden. Weet dus wat je kunt verwachten.

Omstandigheden

is de windrichting geschikt?

Surfen is meestal alleen maar mogelijk (en leuk) als de wind schuin of aanlandig is. Dan kun je altijd weer terugkomen bij de plek waar je het water opging. Check dus voordat je gaat de windverwachting. Uit welke richting komt de wind en worden er buien of windstoten verwacht? Apps als WindFinder en WindGuru worden veel gebruikt om een goed beeld te krijgen van de windkracht en windrichting. Met de KNRM Helpt App kun je ook de actuele weersverwachting bekijken.

Zijn er obstakels in de buurt?

Obstakels kunnen voor problemen zorgen. Je kunt ermee in aanvaring komen, maar ze kunnen ook invloed hebben op de wind. Denk aan hoge gebouwen of bomen langs de waterkant. Daardoor kan de wind afwijken en ineens van richting veranderen of harder worden, vlagerig aanvoelen en er kan turbulentie ontstaan die voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Het is dus handig om te starten vanaf een plek waar je de ruimte hebt. Zichtbare en onzichtbare obstakels in het water kunnen je uit balans en ten val brengen. Ook ondiep water brengt risico’s met zich mee. Je board of foil kan vastlopen, waardoor je hard kan vallen in ondiep water. Vraag surfers die bekend zijn op de spot naar eventuele obstakels die voor gevaar kunnen zorgen.

Mag ik hier surfen?

Niet overal mag je surfen. Bekijk vooraf online waar je mag surfen. Kitesurfers kunnen dat checken via de spotkaart van de NKV. Ben je al ergens en wil je weten of surfen daar is toegestaan? Op de gemeentelijke stranden staan instructieborden waarop staat aangegeven wat wel en wat niet mag en onder welke voorwaarden.

(Re)check de locatie

Ook al heb je je thuis goed voorbereid op de locatie waar je wilt gaan surfen, is het toch verstandig om terplekke nog een keer een check te doen. Soms kunnen omstandigheden snel veranderen. Zorg er dus voor dat je niet alsnog verrast wordt. Daarnaast kun je online niet alles zien. Denk aan grote muien op zee, sterke stroming, veel schuim. Maar ook lokale evenementen of grote drukte kunnen ervoor zorgen dat je misschien toch liever voor een andere spot kiest.

2. Niveau & materiaal

Ken je materiaal en weet wat je wel en niet kan

Als surfer beslis jezelf of je te water gaat of niet. Je blijft verantwoordelijk voor je eigen acties en beslissingen. Maar niemand wil onnodige risico’s lopen of op het water in problemen komen. Maak daarom een realistische inschatting of je goed genoeg kunt surfen voor de omstandigheden en of je het juiste materiaal hebt voor deze condities. Twijfel je? Ga dan niet het water op. Heb je nog nooit gesurft? Neem dan eerst les bij een surfschool of een ervaren instructeur.

Vaardigheden

Controleer zelf je materiaal

Als je gaat surfen, moet jezelf je materiaal gereed kunnen maken. Voordeel is ook dat dan alles door je handen gaat en je goed kunt controleren of er niks ontbreekt of kapot is. Niet alleen de voorbereiding is belangrijk om je materiaal in goede conditie en veilig te houden. Check regelmatig je hele uitrusting: zorg ervoor dat er geen knopen in je lijnen zitten, dat de buisjes naar de tubes niet zijn uitgedroogd en dat je depowerlijn niet is versleten. En natuurlijk wil jij je spullen niet kwijtraken. Bij de KNRM kun je tegen een kleine bijdrage Be traceable-stickers bestellen. Als je die op je board plakt, is altijd te achterhalen dat het jouw spullen zijn.

Gebruik materiaal dat geschikt is voor jou

We zijn allemaal anders. Dat betekent ook dat niet iedereen met hetzelfde materiaal kan surfen. Als je zwaarder bent of meer ervaring hebt, gebruik je ander materiaal dan een beginner of een lichtgewicht surfer. Laat je goed adviseren als je spullen koopt en gebruik ze ook zoals ze zijn bedoeld. En neem je spullen van iemand over? Kijk dan ook goed of die geschikt zijn voor jou.

Zorg dat je niet onderkoeld raakt

Misschien denk je dat er alleen ’s winters kans is op onderkoeling. Dat is een misverstand. Ook in het voorjaar en zelfs in de zomer is er een risico op onderkoeling (hypothermie). Op en in het water kun je zonder geschikt pak snel afkoelen met alle risico’s van dien: je kunt niet meer zwemmen, raakt uitgeput en kan niet helder meer nadenken. Stem de dikte van je wetsuit af op de omstandigheden en gebruik ’s winters een cap en handschoenen. Met een goed passend wetsuit verlies je minder snel warmte. En meer laagjes houden je ook warmer.

Zorg voor redmiddelen

Zeker als je onder pittige omstandigheden of in de winter het water opgaat, wil je goed zichtbaar zijn en goed blijven drijven als je in het water weer bij je board wilt komen. Een reddingvest helpt je daarbij, net als kleding in felle kleuren. Waterstarten is ook makkelijker met een reddingvest, omdat er drijfvermogen in zit.

Weet wie er voorrang heeft

Net als op de weg gelden ook regels op het water. Zorg dat je de voorrangregels kent en weet in welke situaties je voorrang hebt of juist moet wachten. In elk geval wijkt klein voor groot: andere watersporters, zoals pleziervaartuigen, hebben dus voorrang op surfers. Het belangrijkste is dat je goed zeemanschap nastreeft en er vooral voor zorgt dat je jezelf en anderen niet in gevaar brengt. En wat zeker helpt: gebruik je gezond verstand.

Be traceable sticker

Op jouw board
Het kan gebeuren dat je onder zware omstandigheden op het water materiaal kwijtraakt. De speciale Be Traceable stickers van de KNRM, met jouw telefoonnummer erop, zorgen ervoor dat snel te achterhalen is dat dit jouw spullen zijn en dat jij veilig bent. Zo worden onnodige zoekacties voorkomen.

3. Backup

Veiligheid door preventie

De KNRM maakt watersporters graag bewust van de risico's op en bij het water. Wij geven tips voor verschillende doelgroepen en bieden educatiemateriaal voor jong en oud.

Ga nooit alleen het water op

Ons allerbelangrijkste advies aan jou: ga nooit alleen het water op! Veel surfers hanteren BROMFLY, een checklist waarin elke letter voor een belangrijk onderdeel staat, dat je moet checken voordat je het water op gaat. Niet voor niets staat de B van buddy bovenaan. Zorg ervoor dat je altijd met meer surfers op het water bent en let op elkaar.

Back-up

De BROMFLY buddycheck methode

B - Buddy: kitesurfen met een buddy: let op elkaar.

R - Release: een kite moet gemakkelijk los te koppelen zijn. Check de werking van jouw QR voor elke sessie en check je safety leash. Je moet deze blind kunnen vinden en bedienen.

O - Obstakels: een zeer wezenlijke oorzaak van ernstige verwondingen en ongelukken. Kijk naar de obstakels in het gebied waar je gaat kiten en bewaar een veilige afstand.

M - Mesje: onmisbaar in jouw harnas, om de lijnen door te kunnen snijden als dat nodig is.

F - Forecast: bekijk de voorspellingen, het actuele weer en blijf alert op omslaand weer tijdens de sessie.

L - Leash: check de bevestigingspositie, de lengte (maat) en test de werkzaamheid.

Y - YES! Je kan samen veilig het water op!

Gebruik Be traceable stickers

Om onnodige zoekacties te voorkomen en ervoor te zorgen dat je je materiaal niet kwijtraakt heeft de KNRM Be traceable stickers ontwikkeld. Deze plak je op je board. Op de sticker staat jouw mobiele nummer vermeld. Raak je op het water je board kwijt, dan kan de vinder contact opnemen en krijg jij je spullen weer terug. Het voorkomt ook er een zoekactie wordt opgestart als er een board zonder surfer wordt aangetroffen. Een telefoontje naar jouw nummer en we weten dat je veilig bent! De stickers zijn watervast en UV-werend.

Noodgeval? Alarmeer de kustwacht

Ben je zelf in problemen of getuige van een noodgeval? Alarmeer dan de Kustwacht via 0900-0111. Ook als je op het water een board of kite vindt of bent kwijtgeraakt, licht je de Kustwacht in.

Help je mee?

De KNRM kan haar belangrijke werk alleen doen dankzij de gulle giften van meer dan 125.000 donateurs. Zij zorgen ervoor dat de vrijwilligers van de KNRM levens kunnen redden en hulp kunnen bieden. Dat doen we al bijna 200 jaar. Doe je ook mee?

Mis de boot niet!
Schrijf je nu in voor de KNRM nieuwsbrief

Maandelijks houden we je op de hoogte van alle nieuwtjes, evenementen en bijzondere acties van de KNRM en onze reddingstations. Je kunt je op ieder moment weer afmelden.