Veilig surfen: dit wil je weten
Surfen brengt risico’s met zich mee. Er kan nogal wat misgaan en je hebt niet altijd grip op de omstandigheden. Gelukkig is er veel dat je wél zelf in de hand hebt! Met een goede voorbereiding kun je ongelukken en vervelende situaties voorkomen. Want elke surfer wil veilig thuiskomen. De KNRM helpt je daarbij. We hebben tips en adviezen verzameld waar jij je voordeel mee kunt doen om veilig het water op te gaan, zonder jezelf en anderen in gevaar te brengen.
1. Omstandigheden
Safety first!
Veiligheid staat met stip bovenaan voor je met surfen begint. Jaarlijks vaart de KNRM zo’n 150 keer uit om surfers te helpen die in problemen zijn geraakt. Daarom hebben we samen met de Nederlandse Kitesurf Vereniging (NKV) de belangrijkste veiligheidstips voor je op een rij gezet.
Check de locatie en lokale omstandigheden
Omstandigheden
is de windrichting geschikt?
Surfen is meestal alleen maar mogelijk (en leuk) als de wind schuin of aanlandig is. Dan kun je altijd weer terugkomen bij de plek waar je het water opging. Check dus voordat je gaat de windverwachting. Uit welke richting komt de wind en worden er buien of windstoten verwacht? Apps als WindFinder en WindGuru worden veel gebruikt om een goed beeld te krijgen van de windkracht en windrichting. Met de KNRM Helpt App kun je ook de actuele weersverwachting bekijken.
Zijn er obstakels in de buurt?
Obstakels kunnen voor problemen zorgen. Je kunt ermee in aanvaring komen, maar ze kunnen ook invloed hebben op de wind. Denk aan hoge gebouwen of bomen langs de waterkant. Daardoor kan de wind afwijken en ineens van richting veranderen of harder worden, vlagerig aanvoelen en er kan turbulentie ontstaan die voor gevaarlijke situaties kan zorgen. Het is dus handig om te starten vanaf een plek waar je de ruimte hebt. Zichtbare en onzichtbare obstakels in het water kunnen je uit balans en ten val brengen. Ook ondiep water brengt risico’s met zich mee. Je board of foil kan vastlopen, waardoor je hard kan vallen in ondiep water. Vraag surfers die bekend zijn op de spot naar eventuele obstakels die voor gevaar kunnen zorgen.
Mag ik hier surfen?
Niet overal mag je surfen. Bekijk vooraf online waar je mag surfen. Kitesurfers kunnen dat checken via de spotkaart van de NKV. Ben je al ergens en wil je weten of surfen daar is toegestaan? Op de gemeentelijke stranden staan instructieborden waarop staat aangegeven wat wel en wat niet mag en onder welke voorwaarden.
(Re)check de locatie
Ook al heb je je thuis goed voorbereid op de locatie waar je wilt gaan surfen, is het toch verstandig om terplekke nog een keer een check te doen. Soms kunnen omstandigheden snel veranderen. Zorg er dus voor dat je niet alsnog verrast wordt. Daarnaast kun je online niet alles zien. Denk aan grote muien op zee, sterke stroming, veel schuim. Maar ook lokale evenementen of grote drukte kunnen ervoor zorgen dat je misschien toch liever voor een andere spot kiest.
2. Niveau & materiaal
Ken je materiaal en weet wat je wel en niet kan
Vaardigheden
Controleer zelf je materiaal
Gebruik materiaal dat geschikt is voor jou
Zorg dat je niet onderkoeld raakt
Zorg voor redmiddelen
Weet wie er voorrang heeft
Be traceable sticker
3. Backup
Veiligheid door preventie
Ga nooit alleen het water op
Back-up
De BROMFLY buddycheck methode
B - Buddy: kitesurfen met een buddy: let op elkaar.
R - Release: een kite moet gemakkelijk los te koppelen zijn. Check de werking van jouw QR voor elke sessie en check je safety leash. Je moet deze blind kunnen vinden en bedienen.
O - Obstakels: een zeer wezenlijke oorzaak van ernstige verwondingen en ongelukken. Kijk naar de obstakels in het gebied waar je gaat kiten en bewaar een veilige afstand.
M - Mesje: onmisbaar in jouw harnas, om de lijnen door te kunnen snijden als dat nodig is.
F - Forecast: bekijk de voorspellingen, het actuele weer en blijf alert op omslaand weer tijdens de sessie.
L - Leash: check de bevestigingspositie, de lengte (maat) en test de werkzaamheid.
Y - YES! Je kan samen veilig het water op!
Gebruik Be traceable stickers
Om onnodige zoekacties te voorkomen en ervoor te zorgen dat je je materiaal niet kwijtraakt heeft de KNRM Be traceable stickers ontwikkeld. Deze plak je op je board. Op de sticker staat jouw mobiele nummer vermeld. Raak je op het water je board kwijt, dan kan de vinder contact opnemen en krijg jij je spullen weer terug. Het voorkomt ook er een zoekactie wordt opgestart als er een board zonder surfer wordt aangetroffen. Een telefoontje naar jouw nummer en we weten dat je veilig bent! De stickers zijn watervast en UV-werend.
Noodgeval? Alarmeer de kustwacht
Ben je zelf in problemen of getuige van een noodgeval? Alarmeer dan de Kustwacht via 0900-0111. Ook als je op het water een board of kite vindt of bent kwijtgeraakt, licht je de Kustwacht in.
Help je mee?
De KNRM kan haar belangrijke werk alleen doen dankzij de gulle giften van meer dan 125.000 donateurs. Zij zorgen ervoor dat de vrijwilligers van de KNRM levens kunnen redden en hulp kunnen bieden. Dat doen we al bijna 200 jaar. Doe je ook mee?